Afronding

Water komt ons land in via :
- Rivieren: Rijn, Maas, Waal, Merwede
- Grondwater
- Neerslag
Dit is beschreven in de waterkringloop. De waterkringloop vertoont variaties over het hele jaar. Hierin is ook te zien hoe het water wordt afgevoerd. Dat gebeurt namelijk als volgt:
- Rivieren, naar de zee
- Grondwater
- Verdamping/transpiratie
In tijden van aanhoudende droogte kan er een watertekort ontstaan. Watertekorten willen we voorkomen!: Rijkswaterstaat en de waterschappen kunnen watervoorraden opbouwen. Watergebruikers kunnen water besparen à minder water gebruiken.
Er is vastgesteld wie er nog water mag als er een watertekort ontstaat.
https://www.youtube.com/watch?v=0eBB-MURX8ADe eerste groep die geen water meer mag gebruiken is ‘categorie 4’. Als het watertekort nog groter wordt, mag ‘categorie 3’ ook geen water meer gebruiken. Daarna ‘categorie 2’, waarbij de drinkwatervoorziening het langst in stand gehouden wordt. Het laatste beschikbare zoetwater gaat naar de stabiliteit van waterkeringen. Door droogte kunnen dijken bezwijken en zo een overstroming veroorzaken.
De KNMI werkt elk jaar aan klimaatscenario’s. Aan de hand van klimaat modellen wordt een verwachting geschets en onderbouwd. Hieronder kan je een video van KNMI bekijken waarin zij uitleggen hoe het zit.
https://www.youtube.com/watch?v=3DCIzLbAvz8Aflsuiting: Discussie Â
Heeft de een meer recht op de ander dan water? Denk hier eens over na. Gebruik dit als je een les geeft als discussiepunt.