Water Erbij
Water verbindt ons allemaal! Over de hele wereld is al het water met elkaar verbonden in een voortdurende cyclus. Als we inzoomen op Nederland, kunnen we zien dat het cyclus ook voor Nederland geldt. We ontdekken dan dat er een fijn evenwicht bestaat tussen aan- en afvoer van water. Verstoring van dit evenwicht zorgt vaak voor problemen. Het water komt op drie verschillende manieren het land binnen:
Aanvoer via rivierenHet water stroomt ons land binnen via rivieren zoals de Maas, Rijn en Schelde. Klik hierNeerslag (ongeveer 800 mm per jaar)Water komt in de vorm van regen, sneeuw en hagel uit de lucht vallen en draagt bij aan onze waterbronnen.Klik hierGrondwaterstromen uit buurlandenOns land profiteert ook van grondwaterstromen die afkomstig zijn uit de omringende landen.Click Here
Previous slide
Next slide
De rivieren stromen vanuit verschillende landen Nederland binnen. Dit is een van de manieren waarop de watercyclus in Nederland verloopt. Deze rivieren transporteren het water naar de zee. Sommige van deze rivieren worden gevoed door smeltwater, terwijl andere vanuit de lucht van water worden voorzien. Naast de rivieren zorgt ook neerslag voor de aanvoer van water in Nederland. Beide zijn onderdeel van de watercyclus en ook goed zichtbaar. De derde stroom van water die Nederland binnenkomt, is ook onderdeel van de watercyclus, maar wel onzichtbaar, namelijk grondwater. Ook onder de grond stroomt er water Nederland binnen. Het water in de grond wordt dan ook wel eens vergeten, maar is ook erg belangrijk.
De watercyclus vertoont variaties gedurende het jaar. In het voorjaar ervaren we bijvoorbeeld vaak hoge waterstanden in de rivieren als gevolg van smeltwater uit de bergen. Bovendien wordt de rivieraanvoer beïnvloed door regenval. In tijden van extreme regenval kunnen rivieren buiten hun oevers treden, zoals bijvoorbeeld gebeurde tijdens de overstromingen in Limburg in 2021. Deze extreme weersomstandigheden kunnen hier in Nederland al aanzienlijke problemen veroorzaken. Kijk eens

Maar de extremen gaan beide kanten op. In periodes waarin er minder water wordt aangevoerd dan normaal, of als er meer water verloren gaat door verdamping, ontstaan er ook uitdagingen. Dit is iets wat we in Nederland tussen 2018 en 2023 regelmatig hebben meegemaakt.
In het volgende hoofdstuk van deze les zullen we deze concepten verder uitdiepen en voorbeelden geven van de impact van deze variaties in wateraanvoer en -verlies.